Hamburgery mají původ v německém Hamburgu, odkud byly emigranty převezeny do Ameriky, kde se začaly těšit veliké oblibě. Nyní je tato potravina známa téměř po celém světě. Jedná se vlastně o placku mletého masa opečenou na grilu, která je vložena mezi rozkrojenou housku a doplněna o nakrájenou zeleninu. Někdy se do hamburgeru vkládá sýr, čím se z něj stává cheeseburger.
Jedná se o chutný pokrm, ač ve většině případů velmi nezdravý, protože bývá podávám hlavně v rychlém občerstvení. Pokud si například hlídáte váhu nebo se pokoušíte jíst zdravě, tak existují různé varianty, jak si hamburgery připravit doma, a to v mnohem odlehčenější variantě.
Čočkový hamburger
Suroviny:
- 1,5 hrnku uvařené čočky
- 1 hrnek kukuřičné strouhanky
- Lžičku hořčice
- Lžičku sójové omáčky
- Směs koření (chilli, tymián apod. – záleží na vaší chuti)
- Sůl, pepř
Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C. Čočku rozmačkáme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Poté osolíme, opepříme a dokořeníme dle vlastní chuti. Z těsta vytvarujeme placky, které položíme na plech s pečícím papírem a dáme péct cca na 45 minut.
Hamburger z červené řepy
Suroviny:
- 1 kg červené řepy
- 1 velká cibule
- Hrnek ovesných vloček
- Lžičku rozemletých lněných semínek smíchaných s trochou vody (místo vejce)
- 3 stroužky česneku
- Lžička sójové omáčky
- Sůl, pepř
- Směs koření (opět vybíráme dle vlastní chuti)
- Vodu na případné zvlhčení těsta
- Olej na smažení
Postup:
Řepu očistíme, uvaříme a rozmixujeme. Smícháme s ostatními ingrediencemi, osolíme, opepříme a dochutíme, jak nám to vyhovuje. Ze vzniklého těsta vytvarujeme placky, které vložíme na rozpálenou pánev. Smažíme asi 2-3 minuty z každé strany. Poté je dáme dopéct do trouby předehřáté na 180° C na dalších 20 minut.
Jáhlové hamburgery
Suroviny:
- 0,5 kg vařených jáhel
- Lžička oleje
- Lžička sójové omáčky
- 1 strouhaná mrkev
- Sůl, pepř
- Trocha kurkumy
- Směs koření dle vlastní chuti
Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C. Uvedené suroviny smícháme a z těsta si vytvoříme placky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 10 minut, poté placky obrátíme a vložíme opět do trouby na dalších deset minut.
Všechny uvedené hamburgery servírujeme klasickým způsobem v opečené bulce s oblohou podle naší vlastní fantazie a preferencí. Dobrou chuť!